Lovisztori

Lóverseny és lóversenyfogadás

A lóverseny egy olyan sokoldalú sportesemény, melynek érvényben lévő szabályrendszerét 300 éve fogalmazták meg.

A sport lényege egyszerű, győzzön a leggyorsabb és legjobb ló. A szakemberek ezeken a versenyeken keresik a fajta és a sport fejlődése számára a legjobb egyedeket.

A sportfogadás egyidős a lóversenysporttal, azaz a lóversenyfogadás minden sportfogas alapja.

A lóversenysport a lovakra történő játék nélkül szinte elképzelhetetlen. Minél népszerűbb a sport egy országban, annál komolyabb a rá szervezett fogadás mértéke.

A legjelentősebb országok közül Angliában, Ausztráliában, Franciaországban, Japánban és Hong-Kongban euró milliókat tesznek fel a játékosok egy-egy futamban.

 

A lóversenyzés rövid története

A lóversenysport őshazája Anglia, két szakága a galopp– és az ügetőverseny.

A galopp az 1700-as évek második felében indult világhódító útjára, legismertebb versenye az Epsom Derby. Népszerűsége és elterjedése a világban a labdarúgással egyenértékű. A lóverseny komoly hatással volt több más sportág fejlődésére. A Derby szavunkat – mely a hároméves angol telivér mének és kancák legjelentősebb versenye – ma már minden komolyabb csapatverseny rangadójának szinonimájaként alkalmazzák a köztudatban.

190 évvel ezelőtt 1827. június 6-án rendezték meg az  első lófuttatást Pesten. A történelmi kezdet első sikerét  25.000 néző előtt, gróf Károlyi György 6 éves sárga lova  Babieka nyerte. Őt tekintjük a magyar lóversenysport első  győztesének!

A győztes lovat gróf Széchenyi István, a hazai  lóversenysport megteremtője tenyésztette. A győztest 133  font (74,5 kg) teherrel Siveyer Jakab lovagolta.

Az első  magyarországi versenypálya a mai Soroksári út és Üllői  út között terült el.

A legnagyobb magyar a lóversennyel a  polgárosodás mellett, a hazai lótenyésztést és a gazdaság színvonalát kívánta fejleszteni. Az ügető sportot néhány évtizeddel később, 1883-tól rendezik hazánkban.

Magyarországon a lóversenyfogadás állami monopólium. A fogadás szervezésére az 1991. évi XXXIV. a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény alapján az állami tulajdonú Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. (MLFSZ Kft.) jogosult, amely a LOVI márkanév alatt üzemeltetett fogadóhelyeken kínálja a szolgáltatást, valamint a hazai versenynapokon a Kincsem Park lóversenypályán a fővárosban. A KINCSEM+ játék értékesítésben, mint kereskedelmi közreműködő partner, a Szerencsejáték Zrt. kijelölt lottózói is részt vesznek.

A francia Pari Mutual Urbain (PMU) társasággal kötött megállapodás alapján az MLFSZ Kft. 2016. január 4-től nemzetközi együttműködés keretében szervezett lóversenyfogadást is kínál a játékosoknak, amelyben 18 ország fogadásszervezői egy közös nyereményalapban gyűjtik a téteket, ezáltal jelentős mértékben megnövekedett nyereményeket elérhetővé téve a játékosok számára. Magyarországon a hazai és nemzetközi nyereményalapban egyaránt a totalizatőr rendszerű lóversenyfogadás működik, aminek lényege, hogy a feltett összeget a levonások után fogadási típusonként és nyerőosztályonként szétosztják a nyertesek között.

 

A legsikeresebb magyar versenylovak

Hazánk mindkét szakágában világklasszis versenylovakat adott az elmúlt közel 200 évben.

A galoppon KISBÉR a XIX. század egyik legkiemelkedőbb magyar tenyésztésű versenylova, aki máig egyetlen magyar lóként megnyerte az Epsom Derby-t.

KINCSEM a legismertebb ló nem csak hazánkban, de szerte a világon.

A verhetetlen csodakanca két- és ötéves  kora között négy teljes szezonon keresztül  54 versenyen indult és győzött, sorra verve Európa legjobbjait.

A legendás  versenylóról nevezték el a pesti lóversenypályát, a Kincsem  Parkot és  az új lóversenyjátékot a Kincsem+ -t.A Kincsem parkban- a budapesti galopp pálya főbejáratánál –1977-ben felállították életnagyságú bronzszobrát.

A “Hungarian Wonder”

Kincsemvalódi regényalak. Se előtte, se utána nem volt ló, ami megközelítette volna.

Nem ügyeskedés szülte az 54 győzelmet, hanem a képesség, az acélosság, a szinte tudatos küzdőképesség: elsőnek lenni a legjobbak között! Ez az oka annak, hogy a világon mindenütt ő volt és maradt a “Hungarian Wonder”, a “Magyar csoda”.

Kincsem vitathatatlanul a magyarok kedvenc lova

A Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével készült Kincsem romantikus kalandfilm vetítéseire 2017-ben akkora tömeg csődült össze, hogy új termeket kellett nyitni a mozikban. Tizenegy éve nem nyitott ilyen jól magyar film.

Legtöbben egyszerre a Kincsem Parkban a Derby és Kincsem Film Fesztiválon nézték meg a filmet. Több, mint ezer ember az eredeti környezetében, a műemlék lelátóról, Herendi Gáborral, a rendezővel és Nagy Ervinnel, a főszereplővel együtt szurkolt a fimbeli csodakancának.

 

IMPERIÁL az aranyszőrű táltos a XX. század legsikeresebb tenyésztésű magyar  versenylova.

Három versenyévadon keresztül nem akadt ellenfele a pályán, Magyarországon  végig veretlen maradt. 1963-ban két Derby-t nyert és futott az Egyesült Államokban.

Trénere Aperianov Zakariás – becenevén Pubi bácsi – 16 lovával nyert Magyar Derbyt, köztük a csodamén Imperiállal.

Ez a teljesítmény – a bécsi derbivel együtt 17 győzelem – nem hivatalos Guinness-rekord.

 

OVERDOSE a közelmúlt világklasszisa, pályafutását Kincseméhez hasonlítják.

Sokáig őrizte veretlenségét. A hazai lóversenysportot szinte vele azonosítják,  sikerei százezrekkel ismertette meg a lóversenysportot.

Első csikói idén két évesek, láthatjuk őket futni a Kincsem Parkban.

Overdose pályafutását a szakértők Kincsem – a „csodakanca” – életéhez hasonlították.

2008. decemberében a világranglista harmadik helyén állt,  Euópában a legjobb eredményt elérő ló volt.

Becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint volt. A Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistáján, amely a 2008. november 1. és 2009. május 17. között lefutott versenyek alapján készült, az összesített rangsorban Overdose – valamennyi távot, évjáratot és kontinenst tekintve – a tizennegyedik helyen állt!

 

Az ügetősportban BAKA és ELLY Európa-rekordot állított fel a XX. század első felében.

Kabala és Api a hatvanas és hetvenes  években volt eredményes Közép-  Európában.

Az elmúlt húsz évben sokat fejlődött a sport, amit Butterfly és Illetmény sikerei bizonyítanak.