Véget ért a dal – a legendás Stradivarius visszavonul

Véget ért a dal Stradivariusnak“. Ezekkel a szavakkal búcsúztatta Bjorn Nielsen tulajdonos-tenyésztő hétfőn a modern kor egyik legnépszerűbb és legkitartóbb lovát, Stradivariust. A nyolcéves ló nagyon lassan épült fel a múlt hónapban elszenvedett lábzúzódásából, ami arra késztette a menedzsmentet, hogy visszavonultassák.

Fotó: Edward Whitaker

Stradivarius mostantól a Newmarket-i National Stud mén listájára kerül, egy olyan kiemelkedő karrier után, amelynek során négy Goodwood Cup-ot, három Ascot Gold Cup-ot, három Lonsdale Cup-ot és két a Doncaster Cup-ot nyert meg. A sárga mén hét szezon alatt 35 startból 20-szor nyert, és ezzel 3 458 968 fontot (kb. 1,6 milliád forintot) keresett.

Trappolt és kentrézett is, de hosszabb időbe telt, mire helyre jött a zúzódott lába, mint gondoltuk” – mondta Nielsen Sea The Stars fiáról. “Úgy éreztük, nem lenne tisztességes, ha a kényszerpihenő után a következő szezonban kilencévesként kellene újra visszatérnie“.

 

Stradivarius visszavonulását nagyon fájlalja a verseny közönség, hiszen az évek alatt az elért teljesítményével mindenki a szívébe zárta. Pályafutása során a legmagasabb szinten teljesített, állandósága és magas formája, formatartó képessége példamutató volt. Utolsó startja alkalmával júliusban egy nyakkal maradt alul Kypriosszal szemben az ötödik Goodwood Kupáért folytatott küzdelemben. A későbbi győztessel vívott párharca a közönséget is megmozgatta.

Ez egy igazi mese volt az elejétől a végéig” – mondja Nielsen. A mostani sérüléséig sohasem volt gyógykezelve, és soha nem hagyott ki egy versenyt sem sérülés miatt. Nagyszerű teljesítményt nyújtott, amit a tömeg imádott. A keménységét és az általános egészségét tekintve pedig ritka ilyet látni bármelyik lónál is, nem is beszélve a koráról. John Gosden munkáját dicséri, hogy ilyen hosszú időn keresztül edzette kiválóan. Stradivarius egyik kiemelkedő versenye az volt, amikor tíz hosszal megnyerte a 2020-as Gold Cup-ot Ascotban Nayef Road előtt. Ezt a győzelmet puha talajon aratta, noha sokan úgy gondolták, hogy a keményebb pályán hozza a legjobb formáját.

Fotó: Mark Cranham

Arra a kérdésre, hogy személy szerint ez egy szomorú nap-e számára, Nielsen így válaszolt: “Igen és nem. Nagyszerű élmény volt ennyi éven át versenyeztetni őt, de az ember mindig tudja, hogy semmi nem tart örökké. A tavalyi szezon végén fontolgattuk, hogy nyugdíjba vonultatjuk, de mutatta, hogy szeretne versenyezni, ami már önmagában is figyelemre méltó volt. Végül úgy döntöttünk, hogy tréningben marad, három versenyen indult, először megnyerte a Yorkshire Kupát, majd Ascotban és Goodwoodban nem volt szerencséje. Ennek ellenére minden alkalommal megmutatta, hogy még mindig ott van benne a tűz. Azt gondolom még ha szerencsém lesz is, hogy valaha megnyerjem a Derbyt vagy az Arc-ot a jövőben, tudom, hogy soha nem lesz még egy olyan lovam, mint ő. A közönség nagyra értékelte őt. Egyszerűen öröm volt az elejétől a végéig a pályafutása.”

A sok-sok győzelem ellenére Stradivarius szépíthette volna még a rekordját, ha két évvel ezelőtt nem a Prix de l’Arc de Triomphet tekintik számára főversenynek, így ennek következtében lemaradt a Lonsdale Cupról és a Doncaster Cupról. A longchamp-i próbálkozása pedig meghiúsult, amikor a talaj nehéznek bizonyult a számára. Stradivarius tulajdonosának lenni nem volt mindig könnyű Nielsen számára. A folyamatos nyomás, Frankie Dettori állandó lovasára is nehezedett, aki felajánlotta, hogy lemond Stradivariusról a júniusi Gold Cup után. Nielsen is hasonlóan gondolkodott; Andrea Atzeni váltotta Dettorit a múlt hónapban a Goodwood Cupon, amely Stradivarius utolsó szereplése volt.

Jövőre már fedezni fog. Ki ne szeretne egy Stradivarius csikót, mindazokkal a tulajdonságokkal, amelyeket az évek során mutatott?“- árulta el a tulajdonos. Lehet, hogy a zene már nem szól, de az emlékek megmaradnak. Stradivarius ikonikus volt, és az idei szezonban Kypriosszal folytatott rövid rivalizálása a nyár fénypontja közé tartozott.

John Gosden a “legkülönlegesebb és legegyedibb versenylóként” méltatta a szupersztár lovát, Stradivariust, miután hétfőn bejelentette visszavonulását.

 

Fotó: Edward Whitaker

Gosden így nyilatkozott: “Stradivarius a legkülönlegesebb és legegyedibb versenyló volt egész pályafutásom során. Mindig megőrizte teljes elkötelezettségét és lelkesedését. Örömöt mutatott a tréningje során, és mindenkinek hatalmas örömet okozott, a pályán és azon kívül is. Idén nyolcévesen edzésben tartották, hogy három versenyen indulhasson: “Mindhárom versenyen a legmagasabb szinten tartotta a formáját, és pozitív gondolkodásmódja töretlen maradt. Ez egy lótól elképesztő teljesítmény, és sokat elmond bátorságáról és kitartásáról. Alkatát csodálatosan lehetett látni, lenyűgöző volt a stílusa, ahogyan könnyedén utazott a versenyben, majd felgyorsult, hogy lecsapjon. Ez tükrözte legjobban a karakterét” – mondta. Ahogy mindenki észrevette, nagyon hangos és játékos tudott lenni a verseny előtt, és elég gyakran bakozott a startgéphez galoppozva. Mindig szórakoztató volt, de kemény versenyzői elmével rendelkezett, aki a start pillanatában már csak a versenyre koncentrált. Munkában mindannyiunk számára örömöt jelentett. A Nemzeti Ménesben a korábbi otthonához közel marad, és már nagyon várja az új karrierjét”.

Frankie Dettori volt Stradivarius társa 35 versenyéből 26-on, és 15 győzelmet aratott vele, köztük ötöt Group 1-ben.

A Sporting Index blogjában a következőket mondta: “A legjobb versenyző volt, akit valaha láttam: “Ő egy abszolút legenda. Az elmúlt hat évben hatalmas része volt az életemnek, jó barátom és egy csodálatos ló, akivel sok szép időt töltöttem együtt. Rengeteg karaktere volt. Minden alkalommal, amikor besétáltál az udvarra, tudatta veled, hogy ott van! Emlékszem, hogy néha munkában is lovagoltam, és ő megpróbált leszólítani. Hozzám hasonlóan ő is imádta Ascotot, és soha nem fogom elfelejteni azt a három Gold Cupot és azt a rengeteg tapsot, amit idén a közönségtől kapott. Elképesztő volt. Ő volt az emberek lova, a rajongók igazi kedvence, és biztos vagyok benne, hogy még évtizedekig szeretettel fognak rá emlékezni.”

Tom Goff, a Bloodstock ügynök, a Blandford Bloodstock társigazgatója 2006-ban a decemberi árverésen 70 000 guineáért vette meg Nielsennek Stradivarius anyját, Private Life-ot, és szorosan követte a karrierjét. Goff így nyilatkozott: “A legjobbak közé tartozik. Megtiszteltetés számomra, hogy ha csak egy kicsit is, de része lehettem ennek a hihetetlen történetnek, amely akkor kezdődött, amikor 16 évvel ezelőtt megvettem Private Life-ot Bjornnak. Beringtől származott, egy nagyszerű Wildenstein családból, és mindketten imádtuk a pedigréjét. Björn választotta ki és eleinte nagyon szerette volna, ha kanca csikója születik, aztán szerencsére jött Stradivarius. A legelképesztőbb tulajdonsága a figyelemre méltó egészségi állapota, valamint a munka- és versenyzési kedve volt. Ő minden, amit egy versenylótól elvárhat az ember, és soha, de soha nem adott mást, mint 110 százalékot. Nagyon szomorú, hogy nem láthatjuk többet a pályán, de úgy gondolom, hogy eljött az idő a búcsúra. Minden esélye meglesz a ménesben, jó adottságai vannak és a statisztikái is nagyon tiszteletreméltóak. Ezt és a Sea The Stars-tól származó pedigréjét figyelembe véve nincs ok arra, hogy ne tudna néhány remek utódot adni.”

Goff elismeréssel szólt arról is, ahogyan Stradivariust John és Thady Gosden az elmúlt hat évben kezelte. “Gosdenék olyan gyönyörűen edzették őt egész pályafutása során” – tette hozzá. “Kihívás volt őt folyamatosan csúcs formában tartani az évek alatt, különösen azért, mert a későbbi években – gyakran nyergelés közben – megmutatta, hogy kedveli a gyengébbik nemet. Úgy gondolom, hogy ez figyelemre méltó edzői teljesítmény volt.”

Fotó: Edward Whitaker

Forrás: racingpost.com

Olvass tovább!