A szuper hatos – a 2022-es Prix de l’Arc de Triomphe fő esélyeseinek értékelése

Egyre inkább közeledünk az év egyik legkomolyabb lóverseny eseményéhez, október 2-án érkezik a 2022-es Prix de l’Arc de Triomphe Longchamp-ban!

Nézzük kik lehetnek a legesélyesebbek…

Luxemburg

Forma 11-311

Az egykor a Derby favoritjának tartott Luxembourg nehéz szezonon van túl, de a Leopardstownban rendezett Irish Champion Stakes-ben aratott szép győzelmével eleget tett a hozzá fűzött reményeknek.  Aznap Ryan Moore zsokéval kiváló mezőnyt vert meg, és teljesítményével az Arc egyik komoly esélyese lett. Sőt, Aidan O’Brien mindig azt mondta, hogy élvezni fogja a másfél mérföldes távot.

Mindemellett a 2000 Guineas-ban jócskán kikapott Charlie Appleby párosától, Coroebus-tól és Native Trail-től, majd hosszabb időt kihagyott sérülés miatt. Hogy az Irish Champion Stakes-győzelemhez mennyi tud hozzá tenni, nem tudni.

Odds 9-2

Aidan O’Brien, tréner úgy nyilatkozott: “Minden nagyon jónak tűnik Luxemburggal kapcsolatban. Nagyszerű volt látni, hogy ilyen jól jött ki a versenyből [Irish Champion Stakes]. Wayne [Lordan] lovagolta őt a verseny után először munkában, és ő is boldog volt”.

 

Alpinista

Forma 11-111

Van valami, amit nem tud? Sir Mark Prescott kemény kancája öt Group 1-es győzelmet aratott három országban. Legutóbbi versenye (a Yorkshire Oaks-ban) különösen figyelemre méltó, és kiemelte a Longchamp-ra való alkalmasságát. Alpinista harcedzett, bármilyen talajon jól érzi magát, és egész évben erre a versenyre készült. A tavalyi győztes Torquator Tasso ellen is győztes formában van.

Nincs sok minden, ami ellene szól, de az Arc lesz messze a legnehezebb feladata. Németországban megnyerte az első három Group 1-es versenyét, majd Yorkban kancát  vert meg. Ismét javulnia kell, hogy megverje a legjobb méneket.

Odds 7-1

Sir Mark Prescott, idomár azt mondta: “Egyenesen az Arc-ra megy. Elég jó ahhoz, hogy ott legyen. Van esélye, ezért mennie kell. A Yorkshire Oaks ugyanolyan jó volt, mint a Grand Prix de Saint-Cloud. Hogy elég jó lesz-e Párizsba, az egy másik kérdés.”

 

Torquator Tasso

Forma 1-6122

A címvédő arra pályázik, hogy megőrizze koronáját, és egy vegyes szezon után az újabb Arc győzelem lesz a fő célja. Tavalyi sikerét nehéz talajon aratta, és a hasonló körülmények ezúttal is biztosan segítenék az esélyeit.

Négy futása során mindössze egyszer nyert ebben a szezonban, legutóbb egy baden-badeni G1-ben végzett a második helyen, miután 7-10-es favoritként indult.

Odds 8-1

Marcel Weiss, idomár azt mondja: “A verseny semmiképpen sem tűnik könnyebbnek, mint tavaly, épp ellenkezőleg. Minden ló, aki valószínűleg indulni fog, kiérdemelte, hogy ott legyen, és ez egy nagyon kemény verseny lesz. Azt is gondolom, hogy idén talán több olyan ló lesz, aki elbírja a puha, mély talajt, ha úgy alakul, nem csak mi.”

Titleholder

Történelmet írhat a japán ló?
Masakazu Takahashi

Forma 15-111

Japán nagy reménysége, Titleholder idén még veretlen, és karrierje legjobb, 125-ös Racing Post Ratingjét érte el, amikor legutóbb Hanshinban nyert.

Győzelme történelmi jelentőségű lenne, hiszen Japánnak még nem volt győztese az Arc-ban, annak ellenére, hogy többször is közel álltak hozzá.

Odds 9-1

Kazuo Yokoyama zsoké, a Takarazuka Kinen utáni győzelem után azt nyilatkozta “Ez volt a negyedik lovaglásom Titleholder nyergében, és tudtam, hogy jól elkapta a fonalat. A tempó gyors volt, de nem aggódtam, mert még mindig maradt elég ereje az egyenesben. Még mindig az érés folyamatában van, és idővel egyre jobb lesz.”

Vadeni

Forma 3-5111

Vadeni a Prix du Jockey Clubban aratott győzelmével ugyanolyan minősítést kapott, mint a Derby-győztes Desert Crown, és remek francia formáját hozta Nagy-Britanniában is, amikor a Sandownban megrendezett izgalmas Coral-Eclipse-győzelemmel visszaverte Mishriffet. A menedzsment úgy döntött, hogy Ascot helyett inkább az Arc-ra küldik a talaj miatt.

Vadeni nem tudta folytatni győzelmi sorozatát az Irish Champion Stakes-ben, ahol végül Luxemburg és Mishriff mögött lett harmadik. A két lovas újra találkozik, és Vadeninek javulnia kell ahhoz, hogy megfordítsa leopardstowni formáját.

Odds 8-1

Georges Rimaud, az Aga Khan versenyrendezője azt mondta: “Úgy döntöttünk, hogy a franciaországi időjárás előrejelzés jobbnak tűnik, mint az angliai, így itt maradunk és profitálunk a szárazságból. Természetesen, amikor megvitattuk, hogy hova menjünk, felmerült Baaeed neve, de nem ez az elsődleges tényező a döntésünkben”.

Adayar

Forma 1145-1

Nem gyakran fordul elő, hogy egy Derby-győztest sötét lónak tekintenek, de Adayar pont ilyen. Hosszú kihagyás után Doncasterben tért vissza a győztes útra, és ezzel a győzelemmel felkerült az Arc listára.

Tavalyi Derby-győzelme egyértelműen a longchamp-i verseny főszereplőjévé teszi, de a tavaly októberi Champion Stakes óta csak egy futása volt, így nehéz megmondani, mennyire ég még benne a régi láng. Az is elképzelhető, hogy kihagyja Longchampot, és az ascoti Champions Day-re megy.

Odds 11-1

Charlie Appleby, tréner azt így nyilatkozott: “A terv még mindig a Champions Day, de tudjuk, hogy az évnek ebben a szakaszában oda kell menni, ahol jó talaj van. Ha azt mondanám, hogy megvárom a Champions Dayt, és hirtelen nem lesz megfelelő a talaj, akkor nagyon sajnálnám, hogy esetleg elszalasztottam egy lehetőséget az Arcban. Hétfőn igencsak nyitva fogom tartani a szemem.

 

Szöveg és képek: racingpost.com (Patrick Madden)

Olvass tovább!