Idomári értékelés, Köztársasági Díj

Janko Sagaj

– Folyamatosan javuló tendenciát mutat Maugli. Hogyan készíti fel erre versenyekre?
Az eredményeket tekintve úgy tűnik, hogy javult. Változtattunk a patkolásán: a Marshall Emlékversenyben először versenyzett mezítláb patkó nélkül és elől végzett, míg most a Köztársasági Díjban mind a négy lábán patkó volt. Mindkét versenyen nagyon jó volt a tempója, és szerintem ez az oka többek között a javulásnak.
Minden lovat nagyjából ugyanúgy készítek fel, és ez heti két intenzív edzést jelent. Ljutomerben egy 1000 méteres versenypályán edzek, és az edzésekhez mindig puhább és mélyebb pályát használunk, mint a versenyeken. Nagyon lassú tempón tréningezek a kicsit gyorsabbal kombinálva, de soha nem gyorsabban, mint az 1:25-ös kilométer átlag, általában 9 600 m hosszú edzéseim vannak.

– Óriási előnnyel nyerte ezt a versenyt. Ez azt jelentené, hogy hosszú távon jobb teljesítménnyel dolgozik?
Igen, nagyon jó a szív- és tüdőkapacitása, így a hosszabb távok nem jelentenek számára problémát. Csikó korától két éves koráig OCD törése volt a jobb hátsó lábszárízületben. Kétévesként 5 startot teljesített és ebből 3 alkalommal ugrott. Nem volt titok, hogy az El Nino utódainál gyakori az OCD (El Nino Olaszországból érkezett Szlovéniába tenyésztés céljából), így tudtuk, hogy valami nincs rendben vele, és minden ízületet megröntgeneztünk. Egy német állatorvos azt tanácsolta, hogy ezzel a hátsó lábszárral menjek el artroszkópiára egy budapesti magyar állatorvoshoz. Sajnos már nem emlékszem az orvos nevére, a szlovén határ közelébe jött a zalaegerszegi klinikára és kivette ezt az OCD-t az ízületből. Úgy tűnik, hogy nagyszerű munkát végzett.

– Milyen habitusú Maugli?
Maugli nagyon jó fej, szeret versenyezni és szeret edzeni, mindent nagyon korrektül csinál. Szeret játszani, mindemellett nagyon nyugodt és kedves más lovakkal, emberekkel is. A barátnőm, Tina kedvence, nekem is és a gyerekeinknek, Lukának és Ninának is. Tina adta neki a Maugli nevet a mese után. Anyja – Manisha Vita a legnagyobb szlovén istállóból, a Vitacelből származik, és francia-amerikai kombináció eredménye, Zerberus (Tenor de Baune) apa és Cash Royale (Royal Prestige) anya. Cash Royale nagyon jó utódokat ad: Cash Winning Vita, Cash Prestige Vita, Manisha Vita, tehát az anyai vonal nagyon fontos és nagyon jó Maugliban.

– Térjünk vissza a versenyre? Kikben látott ellenfelet a mezőnyből?
Köztársasági Díjban riválisai elősorban Alfa Boy és Zsenerőz volt nálam, majd Bonaparte Boss és Vittorina Jet. Alfa Boy ezúttal nem volt olyan erős, Zsenerőz számára pedig nem alakult igazán jól a verseny. Ahogy vártam, Veljko Mazity lovai mindig jók, most is jól ment és Vittorina Jet is jó volt, mint mindig a hosszútávon. A Marshall Emlékversenyben is látszott, ha minden rendben van, akkor Maugli klasszisokkal jobb a mezőnynél.

– Mik a további tervek? Hol fogjuk újra látni, esetleg megint nálunk?
Mauglit eladták, Yum Commerce-től Dejan Bačić-hoz került. A közös múltunk Eros Josselynnel és Brave de Baux-val jó, így ragaszkodott ahhoz, hogy ugyanígy menjen tovább a munka Mauglival. Sok rossz dolog történt velem ebben az évben, és a fejem túlságosan tele volt mindennel, és aztán hibáztam több versenyben is Mauglival. A jó, hogy a ló az istállónkban van, és Dejan Bačićcsal és a bátyámmal, Jože-val együtt tervezgetünk. Idén talán kettő, maximum három verseny a terv, ha minden jól megy. Olaszország, azon belül Milánó, Bologna vagy Padova, de az Ügetőszilveszter is tervben van. Dejan nagy álma, hogy télen szeretné Cagnes Sur Merben kipróbálni.

Olvass tovább!