Rózsakert visszavonult – beszélgetés Balogh Erika tulajdonossal

Miért Rózsakertre esett a választás anno?
– Ez úgy történt, hogy dr. Bényi Szabolcs barátunk kiment az ügető árverésre a Kincsem Parkba, ahol az egyik kanca idegesebb természetével és állandó ágaskodással hívta fel magára a figyelmet. Neki ez annyira megtetszett, hogy meg is vette. Ezek után felesben tartottuk és versenyeztettük a lovat, majd társam, Pintér Tamás Oroszlán 2012-es halála után megvettem Szabolcstól a rá eső részét is, így lett teljesen az enyém és az Oroszlán istálló tagja.

Mit jelent számodra a ló, a lovasélet? Az irodádban több személyes lovas emlék található.
– Mit jelentenek? Természetesen mindent. Nekem elsősorban a lipicai fajta a nagy szerelmem, a Vágtán én vagyok a ménes hajtás hangja. De természetesen az ügetők és Rózsakert is az életem része. A lósport szerelmese vagyok, mindig ott voltam a színészek és sportolok versenyén, és a Derbyknél is, ez már hagyomány. Sőt Rózsakert istállótársának, Szerelmes R Derby sikerekor én képviseltem a tulajdonost a díjátadáson.
Az irodám pedig úgy néz ki, mint egy nyerges, telis-tele van kantárokkal, nyergekkel, lovas felszerelésekkel és sok személyes fényképpel.

Milyen lovas kötődésed van ezenkívül?
– Az én családomban senki nem volt lovas, engem Oroszlán tanított meg lovagolni. Az ő felmenői között több lovas tiszt volt. Legjobb barátnőm Kruchió Ágnes lovas kaszkadőr, lovakat képez, sőt a családja Ügetőderby nyerőt is adott a sportnak. Az ő ősei a Ludovika Akadémián tanultak és oktattak. Ágihoz a mai napig is rendszeresen járok lovasoktatásra. A Keresztlányoméknak van egy lipicai lovuk, náluk fantasztikus tereplovaglásokon veszek részt.

Mi volt a kedvenc versenyed, amit Rózsakert megnyert?
– Természetesen a Nemzeti Díj, amit háromévesen megnyert. Emellett nagyon sok helyezése volt nagyversenyekben. A Derbyben harmadik lett, az Őszi Kancadíjban második, ezek is szép emlékek.

Miért vonult vissza? Hol fogja tölteni nyugdíjas éveit?
– Az utóbbi időben úgy láttam, hogy a ló már nem fut olyan szívesen és nagy szívvel, mint korábban. 8 éves, kétéves kora óta folyamatosan versenyez, kisebb-nagyobb jelekből úgy látom, hogy elég volt neki. Utolsó versenye május 26-án volt, jelenleg a keresztlányoméknál van pihenőn. Nagyon jó származású ügető, így jó lenne tenyésztésben is kipróbálni. Remélem lesznek majd utána eredményes csikók.

Olvass tovább!