Új Lóverseny Bajnoki Sorozat indulhat Angliában

Felgyorsult világunk és a minket érő számtalan inger, az új virtuális sportok izgalmai, az újabbnál újabb fogadási lehetőségek, mind-mind egy kissé háttérbe szorítják az olyan tradicionális sportokat, mint a lóverseny. Az előbbi állítás annyiban talán egy kissé túlzó, hogy tapasztalataim szerint eddig minden, általam a lóversennyel megkörnyékezett barátom lelkes rajongójává vált ennek a csodás szórakozásnak. Ugyanakkor tradicionális sajátosságai miatt a sport megismertetése egy olyan emberrel, aki korábban nem is hallott róla, bizony nem egyszerű feladat. Napjaink nagy problémája, hogy nincs időnk semmire, legtöbbször még magunkra sem, így tehát egy vasárnap délután a lóversenypályán sajnos nem hangzik kecsegtetően egy nyári délutánon, a legtöbben inkább otthon pihenik ki a heti fáradalmakat. Köztudott, hogy a lóverseny a helyszínen a legizgalmasabb, így az élő versenyt a napi 6-8 órás élő közvetítés online nem pótolhatja. A telefon képernyőjén követett verseny még az érdeklődő számára is személytelenebbé teszi a sportot és leginkább az oddsok kerülnek előtérbe a lóverseny valódi megismerése helyett.

A fent említett probléma nem csak Európa keleti részén áll fenn, hanem a sport hazájában, Nagy-Britanniában is észlelik a jelenséget, így a British racing egy óriási ötlettel rukkolt elő, hogy újabb nézőkkel szerettesse meg a sportok királyát.

Az új ötlet egy hatalmas Lóverseny Bajnokság megalkotása, melyet ismert márkák bevonásával fémjeleznének, így egy, a Formula 1-hez hasonló versenysorozat keretein belül kívánnák közelebb hozni az emberekhez a lovakat, a zsokékat és a trénereket, de leginkább a sport humán oldalát. A sorozat létrehozásában 12 ismert márka vehet majd részt, hasonlóan a Red Bull Racing F1-es vagy a Team Sky kerékpáros megjelenéséhez, tehát a márkák lennének a figyelmet felkeltő elemek. A sorozat komolyságát jól mutatja, hogy komoly pénzdíjazáshoz is kötik az összecsapásokat, a British racing több, mint 10 millió fonttal kívánja megtámogatni az ötletet. A résztvevő lovak minden egyes versenyben minimum 100.000 fontért versenyeznek majd, legalább 6 versenyben egy meeting alatt. A sorozatban részvevő 12 csapat mindegyike összesen 30 lóval és 4 lovassal indulhat. Az idomárok a sorozatban egyénileg vagy idomárcsapatként is indulhatnak lovaikkal, szabadon megválasztva, hogy melyik lovat mikor kívánják indítani, kritérium viszont, hogy csak és kizárólag a sorozat elején kijelölt 4 lovasuk közül választhatnak. Minden csapat az őt támogató márka színeiben indul.

A szervezők arra is gondoltak, hogy minden egyes osztályban szerephez jussanak a különböző képességű lovak, így a kis tudású és a klasszis lovak is lehetőséghez jutnak, hendikep szinttől egészen a királykategóriás Group 1-ig. A British racing multimilllós befektetését 2019 nyarán szeretnék elindítani, természetesen hatalmas média támogatottsággal. A versenyeket élőben közvetítenék országosan fogható prémium csatornákon, a tervek szerint 8 héten át minden csütörtök este, napi két és fél órás műsoridőben, hogy minden potenciális érdeklődőhöz eljuthassanak.

A koncepció megalkotása a Swindon Town Football Club elnökéhez, Jeremy Wray-hez köthető, aki szerint az ötlet „turbo-boost” hatással lesz majd a közönségre, a későbbi versenydíjakra, és sport szereplőire is. Ez a hatás egyébként egyáltalán nem légből kapott, hiszen az utóbbi évtizedek sport tendenciájában megfigyelhető volt ez a jelenség, gondoljunk csak a Twenty20-ra a darts-ban és a cricket-ben.

Jeremy Wray (aki egyébként a Betfair megalapítója) biztos benne, hogy a sorozat exkluzivitása és csapat orientált szemlélete, megjelenése az országos médiában, megspékelve a résztvevő nagy márkák sokszínűségével elképesztő népszerűséget szerez majd a lóversenynek. Véleménye szerint a csapatok/márkák között lesznek olyan indulók is, akiket még nem ismer senki, viszont a hatalmas médiakampányoknak köszönhetően az egész ország, sőt a világ is felfigyelhet a hatalmas lehetőséget kihasználó bátor új cégekre, akik úgy gondolják érdemes befektetni a sportba.

A sorozat sport oldalról közelítve tehát a következő szabályok szerint működne:

A csapatok „motorjai” –azaz a lovak, szám szerint 30 egyedülálló vagy több tréner összefogásából létrejövő trénercsapatok gondozásában állnak majd, természetesen a trénerek dönthetik majd el, melyik ló melyik versenyben képviseli majd az istállót támogató csapat színeit. A lovakat minden csapatnál csak és kizárólag a szerződtetett 4 zsoké valamelyike ülheti majd, akik a sorozat alatt csakis a csapatuknál lovagolhatnak. A nézők a sorozat ideje alatt 48 futamot láthatnak majd, minden versenyben 12 indulóval, ezzel is arra törekednek, hogy a nagy mezőnyök a lehető legtöbb izgalmat és látnivalót hozzák el a szurkolók számára. A sorozat rangját is jól mutatja, hogy a legalacsonyabb hendikepeket is minimum 100.000 fontos összdíjazással támogatják majd, így minden szempontból igazán komoly presztízs lesz a győzelem. A sorozat végén pontozással döntik majd el a helyezések sorsát, a rendszer az F1-hez hasonlóan 25 megszerezhető pontot tartalmaz, az első 10 helyezettet nevezik meg, a 10. hely 1 pontot ér, míg a győztesé a 25 pont, a hatalmas pénzdíj és természetesen a még ennél is fontosabb országos ismertség. Wray ötlete alapján a sorozatban, noha versenyenként nevesítve lesznek az induló lovak, mégis a csapatok, a trénerek és a zsokék kapják a kiemelt figyelmet, ezzel is megismertetve a lóversenysport állandó résztvevőit a nagyközönséggel. Természetesen az ötletet a legnagyobb lóverseny szervezetek, így a British Horseracing Authority, a National Trainers’ Federation és a Professional Jockeys Association is teljes mellszélességgel támogatja. Az ötlet tovább formálódik és még nincs minden szabály szerződésekben is leszögezve, ugyanakkor a sport szereplői lelkesen üdvözlik az ötletet és minden oldalon hatalmas támogatottság tapasztalható.

Jeremy Wray az ötlet megvalósításának kezdeti szakaszánál jár, ugyanakkor bízik benne, hogy mindenki meglátja majd, hogy a sorozat létrehozása csakis pozitív eredményekkel kecsegtet, hiszen minden valószínűség szerint kialakít egy új tulajdonosi, szurkolói bázist és a lóversenysport ismét elfoglalhatja majd megérdemelt helyét a legnépszerűbb sportok között.

forrás: Lewis Porteous; http://www.racingpost.com/news/big-brands-could-ho-head-in-radical-team-competition/318901

Forrás: TURF – Varga Áron

Olvass tovább!