Magyar futamgyőzelem – az Amatőr Ügetőhajtók Európa-bajnokságán

Az ügetősport nemzetközi szervezete, a FEGAT minden évben Világbajnokságot és Európa-bajnokságot szervez. A 14 tagállam minden évben a legjobbját delegálja a versenyekre. Tavaly a Világbajnokságot Magyarország rendezte a Kincsem Parkban. Az idei Európa-bajnokságnak Franciaország és Svájc adott otthont. Hazánkat az aktuális champion Tanczer Tamás képviselte nem is akármilyen eredménnyel. Az egyik futamot megnyerte Svájcban és az összetett versenyben a 6. helyen végzett.

Milyen lovakkal versenyeztetek?
– A helyiek jobbára francia fajtájú ügetőivel indultunk. A lovakat nem ismertük, nem hajtottuk előtte. Sorsolás után derült ki, hogy ki melyen lóval vág neki a viadalnak. Nem volt lehetőség őket kipróbálni, gyakorlatilag semmit sem tudunk róluk, csak amennyit az ottani Turf-ból látni lehet, illetve amit mondtak róluk a trénerek.

Fantasztikus győzelmet arattál. Mesélj erről!
– Az a futam volt a napi főfutam, dísztakaróval, díjátadás nemzeti himnusszal. Mikor megszólalt a magyar himnusz, bevallom, megkönnyeztem. Ez volt az első sikerem külföldön. Hihetetlen volt számomra, hogy egy ilyen csodálatos helyszínen magyar győzelem született. Rengetegen jöttek gratulálni, a ló tulajdonosa pedig nagyon hálás volt.

Az általad hajtott lovakkal kapcsolatban mi volt a benyomásod?
– Három futamban hajtottam. Kettő sajnos elég szélső esélyt képviselt. A harmadikkal – akivel nyertem –  a 3.-5. helyre volt reális esélyünk. Róla azt kell tudni, hogy viszonylag problémás hajtású ló, egyáltalán nem egy klasszikus amatőrló. Trénere pontos utasítást adott előtte, hogy a startnál kb. 300 méterig fogni kell, nehogy ugorjon, viszont az egyenesekben lehet gyorsítani. A célegyenes hosszú volt, nagyjából 400 méter, lovamnak pedig kitűnő kondíciója volt, így az esélyes lovak összes támadását sikerült visszaverni, nem tudtak elmenni mellettem.

Hol végeztél az összetett versenyben?
– A 6. helyen fejeztem be a versenyt, fél ponttal csúsztam le a 4. helyről. Előzetesen 4 versenyem lett volna, ha ott is tudok hajtani, talán meglett volna a dobogó. Ennek ellenére így sem vagyok csalódott.

Hogy tetszett a versenyek légköre?
– Fantasztikus élmény volt, meseszép helyen. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, nagyon jó szervezés volt az egész rendezvény.

Mik a további terveid?
– Én magamat a lelkes amatőr kategóriába sorolom. Sokat dolgozom és keveset hajtok hétközben. Ismerem és látom a saját korlátaimat. Az ügetőhajtás az egyik nagy szerelmem. Amikor pedig  sikerül elérni egy ilyen sikert nekem vagy valamelyik honfitársamnak, akkor az mindig újult erőt ad a folytatáshoz. Ilyenkor úgy érzem, hogy igenis van helyünk ebben a sportágban nemzetközi szinten is. Töretlenül hiszek a magyar lóversenyzés felvirágoztatásában, és ezért lehetőségeim szerint megteszek minden tőlem telhetőt.

Olvass tovább!