Bold Eagle megcsinálta!

41 esztendő elteltével újra Hármas Korona nyerőt ünnepelhettek Párizsban.

Február 26-án lefutották a Grand Prix de Paris futamát Vincennes-ben. A 4150 méterre kiírt fordulóstartos versenyben a „B” betűs évjárat kiválóságai vitték a prímet.

Mindössze tizenhárman álltak starthoz a 400.000 euróval dotált ügetőversenyben, ahol Bold Eagle (Franck Nivard) kiemelkedő favoritként lépett pályára, de okulva az egy éve történtekből – amikor is a végső siker kapujában a norvég tenyésztésű Lionel legyőzte a verhetetlennek hitt Guarato idomítást – a szakma és a fogadók is különös izgalommal várták a Group 1-es összecsapást.

A versenyt megelőzően Jean-Michel Bazire, a franciák korszakos egyénisége elmondta, az általa vezényelt Belina Josselyn, a Prix d’Amerique futamában elért előkelő második helyezést követően rövid pihenőt kapott, ami mindenképpen jót tett a kancának, de azt is hozzátette, hogy meglátása szerint az elmúlt egy évben Bold Eagle rengeteget fejlődött és erősödött.

Bazire-nak végül igaza lett, mert a hatéves pej a befutóegyenesben kívül támadva előbb könnyedén kerülte a fáradó Belina Josselyn-t, majd ezután a nagy rössel hajrázó Briac Darkot (David Thomain) is biztosan tartotta. Pierre Pilarski lova 1:14.0-s kilométer átlagot ügetve nyerte párizsi maratonként aposztrofált extra hosszútávú megmérettetést, ennél is sokat mondóbb azonban, hogy az utolsó 500 méteren 1:08.0-s részidőt mértek a Ready Cash-ivadék esetében.

Briac Dark mögött Bird Parker (Jean-Philippe Monclin) lett a harmadik, míg a további pénzdíjas helyezéseken Belina Josselyn, Best of Jets (Tony Le Beller), Lionel (Örjan Kihlström) és Akim du Cap Vert (Franck Anne) sorrendben osztozkodtak a lovak.

Bold Eagle tehát egy hónap leforgása alatt megnyerte a 2700 méteres Prix d’Amerique-t, a 2100 méteres Grand Prix de France-t, és a mindent eldöntő Grand Prix de Paris futamát, ezzel bezsebelve a gall Hármas Koronát, amire legutóbb 1976-ban Bellino II volt képes. Ráadásul, mesterhármasa révén 300.000 euró prémiummal is gazdagodott a menedzsmentje.

Kíváncsian várjuk a fiatal mén következő fellépését, annyi bizonyos, hogy a pályafutása csúcsán járó ügetővel idén Svédország felé veszi az irányt, hogy májusban a skandináv térség legmagasabban jegyzett versenyében, az Elitloppetben is kipróbálják.

Párizshoz kapcsoló hír, hogy február 23-án, csütörtökön a 2016-os „Év ügetőlova”, Romi Mms is bemutatkozott az európai ügetősport Mekkájában, azaz Vincennes-ben, és a hétéves kanca debütálása a vártnál is jobban sikerült, hiszen majd’ három hónapos kihagyást követően a harmadik helyen ért célba 2850 méter megtételét követően. A Marschall József Emlékverseny kétszeres győztese 1:14.8-as új hosszútávú rekordot futott Mathieu Mottier-vel a sulkyban, bronzérmének köszönhetően 12.600 eurót keresett tulajdonosainak, a szlovén Slavic családnak.

Alpi

 

Olvass tovább!