Párizsban az „Év Ügetőlova”

Február 23-án Vincennes-ben lép pályára a 2016-os esztendőben Magyarországon év lova címet nyerő Romi Mms.

A szlovén tulajdonban lévő hétéves ügető az elmúlt esztendő végén került franciaországi tréningbe, ahol jelenleg Philippe Billard irányítja a felkészítését. A Slavic család lova hazánkban sikert sikerre halmozott, többek között kétszer nyert Lovasélet Sprinterkupát (2015-2016), Marschall József Emlékversenyt (2015-2016) és Köztársasági Díjat (2015-2016), de a szomszédos Ausztriában is nagyszerű versenyeket futott, hogy mást ne is említsünk, a mérföldes Badener Meile-ban (2016) új egyéni rekorddal, 1:11.4-es kilométer átlagot ügetve diadalmaskodott.

A 90.000 euró összdíjazású fordulóstartos futamban a helyi szokásoknak megfelelően az első hét helyezettet jutalmazzák majd pénzdíjban, de az minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a népes nemzetközi mezőnyben pokolian nehéz feladat vár a kancára, mivel tizenhét ellenfele közül, többen is jó formának örvendenek, ráadásul a kihagyás után futó Romi Mms-sel ellentétben, többször bizonyítottak már a csütörtökihez hasonló hosszútávú párizsi versenyekben.

A térhátrányos futamban alaptávról induló Turbo Sund-ivadékot a francia hajtógárda egyik ifjú titánja, Mathieu Mottier fogja hajtani. A 25 éves idomárhajtó fiatal kora ellenére, több mint 500 versenyben haladt már át elsőként a célon, sikerei közül kiemelkedik a zajló téli-meetingen aratott Group 1-es győzelme Diego du Guelier kocsijában a Háromévesek Kritériumában, ahol a kasszafavorit Django Riff-Yoann Lebourgeois párost utasították maguk mögé.

Romi Mms-t már számos vincennes-i futamra nevezték a téli hónapokban, de a gall mércével alacsonynak számító 78.000 eurós életnyereménye miatt, eddig minden alkalommal kiesett az indulóadás fázisában. A 14:20-kor kezdődő versenyben is ő rendelkezik a legkisebb pénznyereménnyel, így 1-es programszámmal vág majd neki a 2850 méterre kiírt összecsapásnak.

Romi Mms fellépése mellett igazi csemegének ígérkezik a 13:47-kor induló Kincsem+ futam is. Az autóstartos versenyben mindössze tizennégyen kérik majd a játékosok figyelmét, ráadásul az 1-es programszámú Propulsion személyében kiemelkedő favoritja is van a 2100 méteres Group 3-as megmérettetésnek.

Olvass tovább!