Finálé Belgiumban

Igazi kuriózumnak tekinthető az október 28-án, 20:35-kor induló Kincsem+ futam, hiszen a Grand Prix de la Toussaint névre keresztelt versenynek nem a gallok lesznek a házigazdái, hanem a velük szomszédos belgák.

A pénteki összecsapás, a Kincsem+ játék történetének harmadik olyan futama lesz, mely nem Franciaországban kerül lefutásra, s hasonlóan az előző kettőhöz, ezt a versenyt is Mons rendezheti. A 2300 méteres ügetőverseny Group 2-es rangot visel, és igen magas, 100.000 eurós összdíjazással rendelkezik.

A futamot a Tour Européen du Trotteur Francais sorozat keretein belül rendezik, annak végső állomásaként. A széria egyértelmű célja a francia tenyésztésű ügetők népszerűsítése Európában, így a TETF néven is ismert körverseny egy-egy futam erejéig ellátogat Hollandiába (Wolvega), Svájcba (Avanches), Spanyolországba (Son Pardo), Németországba (Gelsenkirchen) és záró felvonásnak otthont adó belgiumi Monsba.

A sorozatban pályára lépő ügetők az elért eredmények alapján gyűjtik a pontokat, hogy aztán monsi finálét követő, a Le Trot által szervezett párizsi Rencontres Internationales versenyhétvége pénteki gálaestjén ünnepélyes keretek között bajnokot hirdessenek.

A TET 2016-os kiírásának mindent eldöntő belga versenyét megelőzően, Therry Duvaldestin 10 éves idomítottja, a bombaformában lévő Swedishman vezeti az összesített ranglistát, aki Hollandiában még „csak” a harmadik helyen ért célba, de az ezután következő három futamon egyaránt nyerni tudott, s így a részvételért járó bónusz pontokkal együtt már 59 egységet birtokol. Előnye tetemes, hiszen a rangsorban őt üldöző évjárattársak, Sierra Leone és Solea Rivelliere 38 illetve 35 ponttal rendelkeznek.

Swedishman fórja tehát komoly, de a körverseny szabályainak köszönhetően nem ledolgozhatatlan, ugyanis a belga döntő helyezettjeit dupla szorzóval díjazzák, a győztes 30 ponttal gazdagodik. A startszámok sorsolásánál is Duvaldestin-ék kezét fogta Fortuna istennő, ugyanis a 1:11,6-os egyéni rekorddal rendelkező ügető a 3-as pozícióból vág majd neki az autóstartos futamnak, míg legfőbb riválisai, a fent említett két kanca a 4-es valamint 7-es startszámról indulhat.

A Grand Prix de la Toussaint induló:

1 Athos des Elfes     Joel Van Eeckhaute
2 Anna Mix              Franck Nivard
3 Swedishman         Clément Duvaldestin
4 Solea Rivelliere     Philippe Daugeard
5 Ulexa des Plans    Roberto Andreghetti
6 Un Nuage d’Osmoz    François Lecanu
7 Sierra Leone         Jean-Claude Hallais
8 Booster Winner    Dominik Locqueneux
9 Adorable               Adrien Lamy
10 Tacticien Jiel       Gérard Vergaerde
11 Valse d’Avignere Thierry Duvaldestin
12 Teatro                  Nico Dhaenens
13 Soleil du Verger  Jean-Michel Maillard
14 Uhendo Rivelliere    Sébastien Olivier
15 Ave Avis              Joseph Verbeeck
16 Soumoulou         Anthony Laigron

Alpi

Olvass tovább!