Küszöbön az Arc

Október 2-án újra nekivágnak a telivérek a Prix de l’Arc de Triomphe kultikus 2400 méterének. A longchamp-i pálya felújítása miatt vasárnap Chantilly-ban rendezik meg az öreg kontinens évről-évre legjobban várt Group 1-es futamát. Közeledve a hétvégéhez sorra olvashatjuk az Arc-hoz kötődő híreket, ezekből szemezgettünk néhány nappal az 5 millió euró összdíjazású futam indítását megelőzően.

Sérülés miatt kihagyja az Arc-ot La Cressonniere, a gallok eleddig veretlen kancája – nyilatkozta Jean-Claude Rouget idomár a francia Jour de Galop-nak: „Szombat reggel vettük észre, hogy kentrézés közben fájlalja az egyik hátsó lábát. Első ránézésre úgy gondolom, hogy nincs nagy baj, de így biztosra vehető, hogy nem áll starthoz Chantilly-ban. A kanca ezzel egyetemben téli pihenőre vonul, pályafutását a 2017-es esztendőben folytathatja.”

Megérdemelne már egy győzelmet – szoktuk volt írni és mondani – s, ha valakire igazán helytálló ez a kijelentés, az nem más, mint Aidan O’Brien kiválósága, Found. Galileo négyéves lánya május vége óta öt Group 1-es versenyben lépett pályára, pechjére azonban mindig volt egy olyan ló a futamokban, aki előtte ért célba.

„Jelen állás szerint Found, Highland Reel és Order Of St George indulhatnak az Arc-ban, de a végső döntést a következő héten hozzuk meg” – mondta O’Brien szeptember 25-én a Racing Post-nak.

Írországnál maradva, Dermot Weld istállója környékén is folyamatosan ott sündöröghetnek az újságírók – no persze csak átvitt értelemben – mivel napi szinten olvashatunk híreket a 68 éves mester háza tájáról. A legendás tréner, aki első európai idomárként hódította el a Melbourne Cup trófeáját, a 2016-os Epsom- és Ír Derby győztes Harzand-ot indítaná a klasszikus versenyben, de Fascinating Rock révén is érdekelt lehet majd a 16:05-re kiírt futamban.

„Harzand jól van, a tréningek során a fejlődés jeleit mutatja. Kedden ő és Fascinating Rock is kap egy gyorsmunkát. A derby-győztes esélyeit növelné, ha némi csapadék érné a chantilly-i gyepet, az ötéves kapcsán még erősen gondolkozunk az ascoti Champion Stakes futamán, amit tavaly már megnyert.”

Mathieu Vincent, a versenynek otthont adó pálya igazgatója arról számolt be a sajtónak, hogy egy héttel a verseny előtt 5 mm esőt jósoltak a meteorológusok, ennek azonban csak egy töredéke hullott le vasárnap Chantilly-ra, így locsolni kezdték a futófelületet, ami a mérések szerint 2,8-as keménységű.

„Midterm nem indul az Arc-ban”– jelentette ki határozottan Lord Grimthorpe, Khalid Abdullah versenyzési menedzsere, aki azt is elárulta, hogy a tavalyi futamban harmadik helyen célba érő New Bay képviseli október 2-án a szaúdi herceg színeit, hozzátéve, hogy a Dubawi ivadékot ezúttal is állandó társa, Vincent Cheminaud fogja lovagolni.

Andre Fabre trenírozottjának nehéz terhet kell cipelnie, hiszen La Cressonniere és a versenytől minden valószínűség szerint szintén távolmaradó Almanzor hiányában leginkább tőle várják a gallok, hogy otthon tartsa a Prix de l’Arc de Triomphe első díját az erős nemzetközi konkurenciában, de nem lesz egyszerű dolga, mert az angol Postponed és a japán Makahiki is kőkemény ellenfeleknek tűnnek.

fotó:
www.theguardian.com

Olvass tovább!