Közeleg az Arc!

Európa-szerte remek futamok várták a fogadókat a mögöttünk hagyott hétvégén, a szórásból természetesen Franciaország sem maradhatott ki. A vasárnapi chantilly-i síkversenyek már az Arc-meeting jegyében teltek, s habár a mezőnyök létszámát látva vegyes érzelmekkel tudtuk le az felkészítő futamokat, néhány kérdésre azért választ kaptunk az októberi fesztivál kapcsán.

A sprinterek vetélkedésével indult a versenynap. Az 1000 méterre kiírt Prix du Petit Couvert futamában (Gr-3) az angol tréningből érkező lovak domináltak. Némi meglepetésre a hároméves Just Glamorous (Pierre-Charles Boudot) győzött évjárattársa, Marsha (Luke Morris) és a rutinos Goldream (Martin Harley) előtt. Ronald Harris idomítottja magabiztos, három hosszas sikert aratott, a lefutási idő 0:56.3 lett.

Kis híján angol győzelem született a háromévesek 2400 méteres összecsapásában is, de a Prix Niel (Gr-2) trófeája végül a felkelő nap országába került a topfavorit Makahiki (Christophe-Patrice Lemaire) révén. A Japán Derby idei győztese csak egy nyakhosszal előzte a szigetországi Midterm-et (Vincent Cheminaud), de a Deep Impact ivadék mentségére szóljon, hogy a vasárnapi erőpróbát megelőzően legutóbb májusban lépett pályára, melyet lovasa is kiemelt a futamot követő értékelésében:

„Nagyon örülök a győzelemnek! A befutóban hozta a tőle megszokott remek végsebességet, de nem szabad elfelejteni, hogy hosszú hónapok óta ez volt az első fellépése.”

Makahiki esetében egyértelmű választásnak tűnik az Arc de Triomphe futama, Midterm menedzsmentje azonban még hezitál a folytatást illetően. Megeshet, hogy a fantasztikus származású ménnel, az Arc helyett az ascoti Champion Stakest célozzák meg.

A kancák Group 1-es versenye, azaz a Prix Vermeille mindössze hat indulót számlált. A veretlen La Cressonniere-t nem nevezték a 2400 méteres futamra, távolmaradását pedig – ahogy az várható volt – a gall Kancadíj 2016-os kiírásának második helyezettje, Left Hand (Maxime Guyon) használta ki.

Pályafutása csúcsára ért Andre Fabre trenírozottja az ötéves Vadamos (V. Cheminaud), aki egy és egynegyed hosszal diadalmaskodott a mérföldes Prix du Moulin de Longhamp futamában (Gr-1). A pej mén mögött Spectre (P-C. Boudot) lett a második, Zelzal-t (Gregory Benoist) és Zarak-ot (Christophe Soumillon) megelőzve.

Fél órával később a Grand Prix de Saint-Cloud győztes Silverwave (M. Guyon) hangolt az Arc-ra. Szomorú azonban, hogy a négyéves és idősebb lovak előtt nyitott Prix Foy-ban (Gr-2, 2400m) csak négyen álltak starthoz. A Group versenyek sorát a 3000 méteres Prix Gladiateur zárta, ahol Vazirabad (C. Soumillon) bizonyult a legjobbnak, de nagyot kellett küzdenie győzelemért, mert a Kincsem+ futamokból már jól ismert Nahual (M. Guyon) igencsak megszorongatta.

Folytatás október első hétvégéjén, amikor is két napon keresztül követhetjük figyelemmel a grandiózus megmérettetéseket!

Alpi

fotó:
Scoopdyga

Olvass tovább!