Nem a szél hordta össze

A Prix du Jockey Club visszavágójaként emlegették a deauville-i meeting keretében augusztus 15-én megrendezett Prix Guillaume d’Ornano futamát. A horribilis, 400.000 euró összdíjazású versenyben 2000 méteren mérték össze tudásukat a legjobb talpon lévő gall háromévesek, kiegészülve néhány veszélyesnek tekinthető külföldi aspiránssal.

A startnál ott volt Jean-Claude Rouget Derby győztese, a Chantilly-ban világraszóló sikert arató Almanzor (Jean-Bernand Eyquem), no meg az a Zarak (Christophe Soumillon), aki a klasszikus csörte alkalmával második helyen ért célba a Wooton Bassett ivadék mögött.

Almanzor a Derbyben a pálya közepén, ezúttal a Grand Standhez közelebb eső barrier mentén hajrázott. Egy pillanat erejéig félő volt, hogy a befutóra elsőként forduló későbbi harmadik, Royal Artillery (Frankie Dettori) és Zarak összezárnak előtte a célegyenesben, végül azonban szabad utat kapott a Rouget-idomítás, és nagyszerű finissel megnyerte a hétfői versenynap legmagasabban jegyzett futamát.

A Group 2-es versenyben elért újabb győzelem bizonyítja, hogy Almanzor Derby győzelmét nem a szél hordta össze, ha valamivel finomabban akarnánk fogalmazni, azt is írhatnánk, nem a véletlen műve volt az elsőség.

„Ez a ló fantasztikus végsebességgel rendelkezik. Legutóbb jóval közelebb helyezkedett a fronthoz, most a mezőny legvégéről zárkózva győzött” – mondta az idén sikert-sikerre halmozó Rouget mester, majd így folytatta Almanzor jövője kapcsán: „Az Irish Champion Stakes lesz a következő versenye, aztán meglátjuk merre tovább. A magam részéről az ascoti Champion Stakest favorizálom, de ami azt illeti, az Arc de Triomphe is egy opció számunkra.”

A hétfői versenynap krónikájához tartozik, hogy a Prix d’Ispahan óta nem látott tavalyi Arc-harmadik New Bay (Vincent Cheminaud) Group 3-as győzelemmel tért vissza, s hasonló besorolású győzelmet könyvelhetett el Olivier Peslier Trixia nyergében, egy a gyengébbik nem számára kiírt mérföldes futamban. Egy nappal korábban a Prix Jacques le Marois (Gr-1, 700.000 €) tartotta lázban a deauville-i pályára kilátogató közönséget. A 1600 méteres viadalt kisebb meglepetésre a Godolphin színekben induló angol Ribchester nyerte William Buick-kal. A dobogó alsó fokain Vadamos (V. Cheminaud) és Ervedya (C. Soumillon) osztozkodott. A favorit Galileo Gold (L. Dettori) a csalósást keltő nyolcadik helyen ért célba.

Alpi
fotó: Racing Post

Olvass tovább!