Briac Dark topformában

Vasárnap elkelt az utolsó három, automatikus kvalifikációt érő hely a 2017-es Prix d’Amerique-re. A Grand Prix de Belgique-ben a hatéves Briac Dark, és két északi aspiráns, Call Me Keeper valamint Wild Honey szerzett indulási jogot a január 29-i kirakatfutamra.

Az életben néha váltani kell! Valami hasonló fogalmazódhatott meg Guy Barou fejében Briac Dark október 22-i caen-i hetedik helyét látva, mert a vincennes-i téli meetingre készülődvén istállója kiválóságát Franck Anne idomártól, Thierry Duvaldestin-hez vezényelte. A váltás pedig bejött, ha nem is egyből, de meghozta gyümölcsét. A Prince Gede apaságú pej mén 1:13.8-as kilométer átlagot ügetve lépett ki a másodklasszisok szerepköréből, és a stílus alapján, január végén is hiba volna kihagyni a kombinációs játékokból.

Briac Dark tehát magabiztosan kvalifikált, de a 2850 méteres verseny igazi nyertese Daniel Redén. A svéd tréner lovai közül Call Me Keeper végre révbe ért. Harmadik nekifutásra megszerezte a jogot a PdA-ra, pedig nem sokkal ezelőtt, már mi is „eltemettük”, ami a történtek fényében hiba volt. Ezüstérmes helyezéséhez kellett egy másik északi fenomén, nevezetesen Björn Goop, aki azonban aligha ül a hétéves sulkyjába a csúcsfutamban, mivel Timoko állandó hajtójának tekinthető.

„Veni, vidi, vici” – mondta egykoron a jó Cézár, s eme latin szállóigét nyugodtan ráhúzhatjuk az amerikai tenyésztésű Wild Honey január 15-i gall bemutatkozására is. A Redén-kötelékhez tartozó ötéves kanca szó szerint berobbant a francia elitbe, harmadik helyezése szakmai szempontból felér egy győzelemmel. A Hambletonian Oaks 2015-ös kiírásának nyertese a mögöttünk hagyott hétvégén távbírást igazolt, így a Group 1-es Amerique-ben is élvezheti majd a fogadók bizalmát.

Amennyiben hozzátesszük, hogy Daniel Redén harmadik idomítottja, a Prix du Bourbonnais-ban korábban elért második helyezése révén már biztos PdA indulónak tekinthető, Lionel megcsípte a negyedik pénzdíjas pozíciót, érthető, hogy miért is aposztrofáltuk a Group 2-es összecsapás valódi nyertesének a fiatal szakembert.

Apropó Lionel… ha valakire, a norvég tenyésztésű hókás ménre tényleg érdemes lesz odafigyelni. Ne feledjük, tavaly az extra hosszútávú Grand Prix de Paris-ban legyőzte, a legyőzhetetlennek hitt Bold Eagle-t is, igaz sokak egybehangzó véleménye szerint akkor, csakúgy, mint a Traders-től elszenvedett november 11-i vereség alkalmával Franck Nivard türelmetlensége okozta Ready Cash eddigi legjobb ivadékának vesztét.

Sajnos a sors gondoskodott arról, hogy Redén örömébe némi üröm is vegyüljön. A Prix de Belgique-ben szintén indulónak adott Propulsion-t a verseny előtt sérülés miatt le kellett jelenteni. Reméljük, hogy nincs nagy baj, és két hét múlva ő is ott lesz az Amerique startjánál, kár volna ugyanis a Prix de Bretgane második helyezettjéért.

Lezárultak hát a kvalifikációs futamok, hat versenyen tizenhárman váltották meg jegyüket az 1 millió euróval dotált megmérettetésre, további öt indulási hely pedig az életnyeremény alapján kerül majd kiosztásra, ezzel kialakítva a remélhetőleg maximális, tizennyolc résztvevőt számláló mezőnyt.

Alpi

Olvass tovább!