Esélylatolgatás a péntek esti Kincsem+ futamhoz

2016. 07. 29. – péntek – Jackpot: 780.000.000 Ft

Ahogy azt már megszokhattuk, pénteken esti ügetővel jelentkezik az aktuális Kincsem+ futam, melynek az Észak-Franciaországban található Cabourg ad otthont. A 36.000 euróval dotált Prix Henri Balliére-ben tizenhatan vesznek részt, közülük tizenegyen a 2850 méteres alaptávról, öten pedig huszonöt méter térhátrányból indulnak.

Véleményünk: Astre d’Eglefin (14) – Archibald (15) – Arythmie du Trio (7) – Au Clair de Lune (3) – Athos du Roc (10)

A Magyar Turf kedvence a hatéves Astre d’Eglefin (14), ami nem véletlen, hiszen a herélt elképesztően megbízható teljesítményt nyújt. Igaz, öt nappal ezelőtt Bernay pályáján hibázott, előtte azonban háromszor volt második, egyszer pedig győzött. Nem mellesleg július 8-án már kipróbálták Cabourgban, szintén egy esti Kincsem+ futamon, és térhátránya ellenére behúzta az ezüstöt. Egyébként is pályafutása kezdete óta hűen adja tudását, bár a galoppozás benne van, ugyanis harminckilenc fellépéséből tizenkétszer diszkvalifikálták. Ugyanakkor elmondható, hogy élete formájában van, idomárhajtója, Arnaud Gilles Maillard az állandó társa, ennek köszönhetően a hazai szaklap mellett nemzetközileg is őt ajánlják a szakemberek, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint 2/1-hez adott szorzója.

A favoritra papíron Archibald (15) jelenthet veszélyt, akit hosszú időt követően legutóbb már trénere, Thomas Levesque hajtott, és ezúttal is ő fog mögötte ülni. A Meaulnes du Corta apaságú herélt tavasz végén jött vissza rövid pihenőjéből, májusban pedig megfutotta egyéni rekordját. Mellette szól, hogy rendszeresen hosszútávon indítják, és az is, hogy nagyszerű téli szezont zárt Vincennes-ben. Eleddig egy Kincsem+ futamban mérettették meg, tavaly augusztusban ugyanitt, és nyert is. Idomárja nagyon bízik benne, ezt kiemelte nyilatkozataiban is, illetve azt is, hogy sikerült csúcsformába hozni, ennek tükrében nem meglepő a 3/1-hez adott odssza. Talán csak a hibázási lehetőség szól ellene, ám ha körbemegy rendesen, nehéz elképzelni, hogy ne végezzen a frontban.

Harmadik esélyként Arythmie du Trio (7) és Tony Le Beller párosát emelhetjük ki, akit egyelőre 8/1-hez adnak a gallok. A kanca korábban számos egészségügyi gonddal küzdött, de szerencsére mára ennek nyoma sincs, ezt mutatja rövid időn belül aratott két győzelme is. Pazar formának örvend, május 15 óta ötször lépett pályára, ebből kétszer nyert, egyszer pedig második lett. Június végén új rekordot ügetett, de ezen a pályán eléggé peches. Ez idáig háromszor állt starthoz Cabourgban, ám küzdelembe egyszer sem ért. Megkönnyíti a helyzetét, hogy élről fordul, meg is viccelheti a társaságot.

Kissé óvatosan, negyedik  helyre véleményezi a szaklap, Au Clair de Lune-t (3), ez valószínűleg galoppjainak tudható be. Didier Brohier idomítottja képessége alapján akár első sansz is lehetne, ugyanakkor szinte bármikor tud ugrani. Egy hete, Cabourgban ezt meg is tette, pedig még térhátránya ellenére sem volt rossz esély. Előtte Vichy-ben élről a favoritok táborát erősítette egy Kincsem+ futamban, ahol le is tette névjegyét, hiszen közeli harmadik helyen ért célba. Gyakorlatilag minden távra képes topját nyújtani, és fontos kiemelni, hogy ő rendelkezik a legjobb rekorddal a mezőnyből, igaz azt rövidre ügette. Egy nappal a rajt előtt tovább ment lejjebb a szorzója (6/1), a francia irodák rendkívül bíznak benne.

Ötödik tipp a Franck Nivard által hajtott Athos du Roc (10). Damien Jean Brault gondozottjáról a külföldi zsurnaliszták között eléggé megosztó a vélemény, van, ahol előre várják, de van olyan is, ahol nehéznek ítélik a helyzetét. Ami tény, hogy közel három év elteltével tudott versenyt nyerni június végén, majd Cabourgban kisebb hibát vétve is hatodik lett abban a Kincsem+ futamban, amelyben a favorit Astre d’Eglefin végzett másodikként. Ezek után ismét ugrott, trénere szerint azonban klasszis hajtójával végre teljesen magára találhat a herélt, és amennyiben ezt teszi, viszonylag jól is lehet rajta keresni, tekintve, hogy 16/1-hez adják.

Természetesen rajtuk kívül több kecsegtető kontralovat is megtalálhatunk, ilyen például A Propos (6), vagy éppen Usher de Piencourt (8). Start 19:47-kor, élőben közvetít a Sport Televízió.

Olvass tovább!