GRAND PRIX DE SAINT-CLOUD

2016. július 3-án a 94. Magyar Derbyvel egy napon kerül megrendezésre a franciák patinás versenye, a Grand Prix de Saint-Cloud. A vasárnapi meetingen több rangos, 50.000 eurós hendikep futam mellett két kiemelt versenyt is szerveznek. A hároméves lovak Derby távon futnak majd a Group 2-es Prix de Malleret-ben, melynek összdíjazása 130.000 euróra rúg, a nagymeeting legfontosabb összecsapása pedig a Group 1-es Grand Prix de Saint-Cloud lesz.

A nap legfontosabb versenye a négyéves és idősebb lovakról fog szólni, melyek szintén 2400 méteren nem kevesebb, mint 400.000 euróért csapnak össze. A leggyorsabbnak járó díj közel 230.000 euró lesz.

A legkiemelkedőbb esély Vazirabad (Manduro – Visorama). A ló trénere Alain de Royer Dupre, a tulajdonos pedig H.H. Aga Khan. Vazirabad már 1.000.000 eurós össznyereményével kitűnik társai közül, de ha kicsit mélyebbre ásunk egészen elképesztő mérleggel találkozhatunk. Ez a nagyszerű képességű négyéves eddig 9 versenyben futott, pályafutása első versenyén pénz nélkül végzett. Második futására, Alexis Badellel másodikként végzett, és innen indult be csak igazán a karrierje, hiszen többet nem talált legyőzőre és nem kevesebb, mint 7 alkalommal ért át elsőként a célvonalon. Nyert Group 3-at 3000 méteren Longchampban, ezt követően ugyanott szintén 3000 méteren Group 2-t is. Pályafutása eddigi legkomolyabb sikere a Group 1-es Saint-Cloud-i 3100 méteres győzelme. Nem csak Franciaországban, hanem Meydanban is remekül szerepelt, hiszen 100 méterrel hosszabb távon is nyert egy Group 2-t.

silverwaveMásik remek esély lehet a négyéves Silverwave (Silver Frost – Miss Bio). Ő ugyan nem nyert ennyit sorozatban, de így is kiváló futásai voltak. Pályafutása elején négyszer győzött zsinórban, kisebb versenyekben, ezt követően pedig 8 Group versenyben is starthoz állt. Nyert Group 3-at 2000 méteren Longchampban, helyezve volt Group 1-ben Chantillyban, és második lett hasonló besorolásban 2100 méteren Saint-Cloud-ban is. Utolsó futására harmadik volt egy 1800 méteres, szintén király kategóriás nagyversenyben.

eagle top (wiliam buick )Érdekes ló lehet a futamban, az angol Eagle Top (Pivotal-Gull Wing) is. Legtöbbször a szigetországban jeleskedett John Gosden idomítása alatt, sokszor volt placcon, nyerni „csak” két alkalommal tudott, viszont nagyon komoly Group versenyekben mérették meg. Futott a Prix de l’Arc de Triomphe-ban, ott azonban csak a 15. helyen végzett. Második volt viszont Ascotban 2400 méteren egy Group 2-es versenyben, majd trénere tovább növelte a tétet és megfuttatta ugyanott Group 1-ben, a King George VI and Elizabeth Stakes-ben, ahol második lett, de ez mit sem von le az érdemeiből, hiszen a világklasszis Postponed-tól kapott ki csupán egy orrhosszal.

Szenzációs versenyre van kilátás, melynek az eredményéről természetesen beszámolunk a jövő héten.

Varga Áron

fotók:
www.paris-turf.com
http://www.theirishfield.ie/
http://www.sportinglife.com/

Olvass tovább!